Titel: Då ett djur är modstulet, ….

Meddelare: Kristina Berglund  År: 1912

Socken/stad: Indal

Då ett djur är modstulet, skall man bota det på följande sätt: Man läser först denna "bön" över det sjuka djuret: "Jesus" gick sig vägen fram, där mötte han en sörjande och gråtande ko (häst, får, get). Vad gråter och sörjer du för? - Jag gråter och sörjer, jag är magstulen, modstulen, humörstulen, drickesstulen, hårstulen, smörstulen, benstulen och fettstulen! - Jag skall återvända den onda modstöld till, den sänt kaver. Ditt humör igen, din matlust igen, din drickeslust igen, ditt hår igen, ditt smör igen, din mjölk igen, ditt messmör igen, dina ben och ditt fett igen". Det gör jag i namn, tre namn, fadern, sonen och den helige ande". Sedan sätter man över djuret en kniv, som har tången gående genom hela skaftet.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trolldom och magi II.